Video: de productie van Portugese tegels en cementtegels

Altijd al willen weten hoe een cementtegel wordt gemaakt?
Elke Portugese tegel is handgemaakt…

Het productieproces van cementtegels stap voor stap

Het productieproces van cementtegels is een ambachtelijke kunst die nauwgezet vakmanschap vereist. Hier is een stapsgewijze beschrijving van hoe deze prachtige tegels worden gemaakt:

  1. Ontwerpfase: Het proces begint met het ontwerpen van het patroon en de kleuren die op de tegels zullen verschijnen. Dit kan met de hand worden gedaan door een ontwerper of met behulp van computerondersteunde ontwerpprogramma’s.
  2. Voorbereiding van mallen: Mallen worden secuur met de hand gemaakt van koper , afhankelijk van het gewenste formaat en ontwerp van de tegels.
  3. Mengen van grondstoffen: Cement, zand, pigmenten en marmerpoeder worden gemengd volgens een specifiek recept om de gewenste kleuren en eigenschappen te verkrijgen. Water wordt toegevoegd om het mengsel te binden tot een dikke pasta.
  4. Vullen van mallen: De mallen worden gevuld met de pasta in verschillende lagen, waarbij elk patroon en elke kleur afzonderlijk wordt toegevoegd. Dit vereist precisie om ervoor te zorgen dat de tegels uniform en vrij van luchtbellen zijn.
  5. Hydraulisch persen: De gevulde mallen worden onder hoge druk gezet met behulp van een hydraulische pers om de samenstelling te verdichten en ervoor te zorgen dat alle lagen goed aan elkaar hechten.
  6. Uitharding: Na het persen worden de Portugese cementtegels uit de mallen verwijderd en in droogrekken geplaatst om te drogen en uit te harden. Dit proces kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
  7. Verwijderen van onvolkomenheden: Na het uitharden worden de tegels geïnspecteerd op eventuele onvolkomenheden, zoals scheuren of kleurverschillen. Eventuele defecte tegels worden verwijderd.
  8. Afwerking: Tenslotte worden de tegels geschuurd en gepolijst om een glad oppervlak te verkrijgen en de kleuren te laten stralen.

Na al deze stappen zijn jouw cementtegels klaar voor gebruik en zullen ze een prachtige en duurzame toevoeging zijn aan elk interieur.

 

 

Klik op de foto om de video te starten…

Portugese tegels productieproces

Zelliges plaatsen

Hoe worden Marokkaanse tegels 10×10 ( Zelliges) gemaakt?