Vraag nu tijdelijk eenmalig 1 gratis sample van cementtegels aan! *Max 1 per adres. Je betaalt alleen de portokosten van €7,25

Marokkaanse zelliges plaatsen

Marrokkaanse wandtegels oftewel zelliges zijn naar onze mening de mooiste wandtegeltjes 10×10 cm die er bestaan. Geproduceerd volgens een eeuwenoud proces en 100% authentiek Marokkaans. Geen twee tegels zijn hetzelfde!

 

 

Tips voor het plaatsen van zellige tegels

 • Zelliges en Bejmat tegels worden helemaal met de hand in Marokko gemaakt. Bij het maken van deze wandtegeltjes gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijk materialen zoals klei en kleurstoffen. Een uniek en authentiek product. Hierdoor zijn er geen twee tegel hetzelfde en zijn er lichte afwijkingen in vorm, patroon, oppervlakte en kleur. Deze lichte afwijkingen dien en als normaal te worden beschouwd. Het zijn juiste deze afwijkingen die zo kenmerkend zijn voor Zelliges en hen deze unieke uitstraling geven! Daarom is het belangrijk om de Zelliges te mixen tijdens het plaatsen. Snij alle dozen open en mix de tegels willekeurig uit elke doos door elkaar tijdens het plaatsen. Zo krijg je een mooie kleur melange in je muur.
 • Wij adviseren om de wanden voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Die verbetert de hechting van de lijm. Wij verkopen geen voorstrijkmiddel.
 • De achterkant van de Zelliges tegels is heel droog. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de hechting van de lijm aan de tegels. Je kunt dit oplossen door de wandtegeltjes 10×10 cm een minuutje onder te dompelen in een emmer water. Hierdoor zuigen de tegels zich vol. Laat de tegels daarna even uitlekken in een andere emmer voordat je ze gaat plaatsen.
 • Tegellijm kun je aanbrengen met een lijmkam 6-8 mm. Dit is dezelfde lijmkam die je ook gebruikt voor het leggen van de Portugese cementtegels. Smeer tegellijm op zowel het te betegelen oppervlak als op de achterkant van de tegels. Een dubbele verlijming dus.
 • Je kunt de Zelliges nu zachtjes tegen de muur drukken. Zet de tegels met een minimale voeg. Dit noemen we koud tegen elkaar zetten. Gebruik dus niet tussen elke voeg een tegelkruisje. De Zelliges zijn allemaal met de hand schuin afgekapt om dit zo makkelijk mogelijk te maken.
 • Je kunt de Zelliges tegels vlak drukken door een plankje te gebruiken. Corrigeer de tegels die wat uitsteken en anders van vorm zijn.
 • Zoals je in bovenstaand fimpje kunt zien , kun je de Zelliges makkelijk zagen of snijden met een tafel zaagmachine of gebruik een tegelsnijder. In een doos zitten altijd wat minder mooie tegels of beschadigde tegels. Gebruik deze tegels als snijstukken aan de zijkanten. Zo maak je optimaal gebruik van je tegels! Bestel ook altijd wat meer Zellige tegels dan je nodig hebt. Dit voor snijverlies en toekomstige problemen zoals een lekkage. Je hebt zo dan altijd reservetegels uit dezelfde kleur batch.
 • De lijm is meestal droog na 24 uur. Een dag later kunnen de Marokkaanse wandtegels dan worden gevoegd. Dit geeft het mooiste effect en maakt je wand waterdicht zodat je de tegels ook met water kunt poetsen. Gebruik voor het voegen een flexibele voeg in de juiste kleur. Het voegmiddel en de tegellijm  die we verkopen bij onze Portugese cementtegels zijn ook geschikt voor het gebruik in combinatie met Marokkaanse Zelliges.
 • Maak het voegmiddel aan tot yoghurt dikte. Zo is het voegmiddel het beste te verwerken en loopt het mooi in alle kleine kiertjes en gaatjes. Na een half uurtje kun je het overtollige voegsel verwijderen met een droge doek. Zelliges hebben vaak de zogenaamde karakteristieke kalk pitjes en kleine gaatjes en beschadigingen van het glazuur ( oa craquelé) . Geen paniek. Dit is inherent aan zelliges en deze gaatjes voeg je straks weer netjes in.
 • Zwarte zelliges voegen: gebruik een zwarte voeg of donker antraciet. Een witte of grijze voeg vinden wij niet zo mooi.
 • Tot slot kun je de Zelliges reinigen met elke zeep die je maar in je keukenkastje hebt staan. Je hebt hier niet ,zoals bij de Portugese tegels, een speciale voedende zeep voor nodig. Kijk, dat scheelt weer in de kosten!
 • Je kunt deze prachtige zelliges zelf plaatsen als je een beetje handig bent, maar we adviseren toch altijd om de tegels te laten plaatsen door een ervaren tegelzetter. Dat kan je een eventuele grote teleurstelling voorkomen.
 • Bovenstaande informatie is puur informatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
 • Heb je nog vragen, kun je natuurlijk altijd onze klantenservice bellen of ons een mailtje sturen.
 • Succes met het klussen!