Marokkaanse zelliges tegels plaatsen

Marokkaanse wandtegels oftewel zelliges zijn naar onze mening de mooiste wandtegeltjes 10×10 cm die er bestaan. Geproduceerd volgens een eeuwenoud proces en 100% authentiek Marokkaans. Geen twee tegels zijn hetzelfde!

Wat zijn zelliges tegels?

Zellige tegels, ook wel bekend als zelliges, zijn handgemaakte keramische tegels die afkomstig zijn uit Marokko. Ze worden vaak gebruikt voor het decoreren van wanden, vloeren en andere oppervlakken, en ze staan bekend om hun levendige kleuren en unieke, met de hand geschilderde patronen.

Kenmerkend voor zelliges is het ambachtelijke productieproces. Elke tegel wordt met de hand gevormd uit klei en vervolgens gedroogd in de zon. Na het drogen worden de tegels handgeschilderd met glazuur in verschillende kleuren en patronen. Het resultaat is een variatie in tinten en kleine onregelmatigheden die bijdragen aan de charme en het karakter van de tegels.

De typische vorm van Marokkaanse tegeltjes is vierkant, en ze kunnen variëren in grootte, hoewel ze vaak kleiner zijn dan standaardtegels. Deze tegels worden meestal geplaatst met een minimale voeg, waardoor het eindresultaat een samenhangend, mozaïekachtig patroon krijgt.

Zelliges worden vaak gebruikt in badkamers, keukens en andere binnenruimtes om een levendige en artistieke uitstraling te creëren. Ze kunnen ook worden toegepast op accentmuren, backsplashes en vloeren om een bohemien, mediterrane of traditionele sfeer te bereiken.

Hoewel deze tegels afkomstig zijn uit Marokko, zijn ze wereldwijd populair geworden vanwege hun unieke esthetiek en handgemaakte charme. Het gebruik van zelliges kan een ruimte een warme en authentieke uitstraling geven, en ze worden vaak gewaardeerd vanwege hun artistieke individualiteit.

 

 

 

Tips voor het plaatsen van zellige tegels

 • Zelliges en Bejmat tegels worden helemaal met de hand in Marokko gemaakt. Bij het maken van deze wandtegeltjes gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijk materialen zoals klei en kleurstoffen. Een uniek en authentiek product. Hierdoor zijn er geen twee tegel hetzelfde en zijn er lichte afwijkingen in vorm, patroon, oppervlakte en kleur. Deze lichte afwijkingen dien en als normaal te worden beschouwd. Het zijn juiste deze afwijkingen die zo kenmerkend zijn voor Zelliges en hen deze unieke uitstraling geven! Daarom is het belangrijk om de Zelliges te mixen tijdens het plaatsen. Snij alle dozen open en mix de tegels willekeurig uit elke doos door elkaar tijdens het plaatsen. Zo krijg je een mooie kleur melange in je muur. Ons advies is om eerst je eigen samengestelde mix op de grond uit te leggen en dan de tegels rij voor rij te plaatsen tegen de wand. Mochten er eventuele productieproblemen aan het licht komen, dan kunnen we dan nog naar een oplossing gaan zoeken. Tegels die reeds zijn geplaatst zijn geaccepteerd. Helaas kunnen we daarna niets meer voor je betekenen.
 • Wij adviseren om de wanden voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Die verbetert de hechting van de lijm. Wij verkopen geen voorstrijkmiddel.
 • De achterkant van de Zelliges tegels is heel droog. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de hechting van de lijm aan de tegels. Je kunt dit oplossen door de wandtegeltjes 10×10 cm een minuutje onder te dompelen in een emmer water. Hierdoor zuigen de tegels zich vol. Laat de tegels daarna even uitlekken in een andere emmer voordat je ze gaat plaatsen.
 • Tegellijm kun je aanbrengen met een lijmkam 6-8 mm. Dit is dezelfde lijmkam die je ook gebruikt voor het leggen van de Portugese cementtegels. Smeer tegellijm op zowel het te betegelen oppervlak als op de achterkant van de tegels. Een dubbele verlijming dus.
 • Je kunt de Zelliges nu zachtjes tegen de muur drukken. Zet de tegels met een minimale voeg. Dit noemen we koud tegen elkaar zetten. Gebruik dus niet tussen elke voeg een tegelkruisje. De Zelliges zijn allemaal met de hand schuin afgekapt om dit zo makkelijk mogelijk te maken.
 • Je kunt de Zelliges tegels vlak drukken door een plankje te gebruiken. Corrigeer de tegels die wat uitsteken en anders van vorm zijn.
 • Zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien , kun je de Zelliges makkelijk zagen of snijden met een tafel zaagmachine of gebruik een tegelsnijder. In een doos zitten altijd wat minder mooie tegels of beschadigde tegels. Gebruik deze tegels als snijstukken aan de zijkanten. Zo maak je optimaal gebruik van je tegels! Bestel ook altijd wat meer Zellige tegels dan je nodig hebt. Dit voor snijverlies en toekomstige problemen zoals een lekkage. Je hebt zo dan altijd reservetegels uit dezelfde kleur batch.
 • De lijm is meestal droog na 24 uur. Een dag later kunnen de Marokkaanse wandtegels dan worden gevoegd. Dit geeft het mooiste effect en maakt je wand waterdicht zodat je de tegels ook met water kunt poetsen. Gebruik voor het voegen een flexibele voeg in de juiste kleur. Het voegmiddel en de tegellijm  die we verkopen bij onze Portugese cementtegels zijn ook geschikt voor het gebruik in combinatie met Marokkaanse Zelliges.
 • Maak het voegmiddel aan tot yoghurt dikte. Zo is het voegmiddel het beste te verwerken en loopt het mooi in alle kleine kiertjes en gaatjes. Na een half uurtje kun je het overtollige voegsel verwijderen met een droge doek. Zelliges hebben vaak de zogenaamde karakteristieke kalk pitjes en kleine gaatjes en beschadigingen van het glazuur ( oa craquelé) . Geen paniek. Dit is inherent aan zelliges en deze gaatjes voeg je straks weer netjes in.
 • Zwarte zelliges voegen: gebruik een zwarte voeg of donker antraciet. Een witte of grijze voeg vinden wij niet zo mooi.
 • Tot slot kun je de Zelliges reinigen met elke zeep die je maar in je keukenkastje hebt staan. Je hebt hier niet ,zoals bij de Portugese tegels, een speciale voedende zeep voor nodig. Kijk, dat scheelt weer in de kosten!
 • Je kunt deze prachtige zelliges zelf plaatsen als je een beetje handig bent, maar we adviseren toch altijd om de tegels te laten plaatsen door een ervaren tegelzetter. Dat kan je een eventuele grote teleurstelling voorkomen.
 • Bovenstaande informatie is puur informatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
 • Heb je nog vragen, kun je natuurlijk altijd onze klantenservice bellen of ons een mailtje sturen.
 • Wist je dat deze Marokkaanse tegeltjes ideaal zijn te combineren met onze collectie Portugese tegels ?
 • Succes met het klussen!
Wat kosten zelliges?

Zelliges kosten gemiddeld tussen de 100 en 125 euro per m2 voor de 10×10 cm tegeltjes.

Maar let op: er zijn veel verschillende kwaliteiten in omloop. Laat je goed voorlichten door een specialist!

De bovenkant afwerken van zelliges. Hoe kan ik dat het beste doen?

Dit is een veel gestelde vraag van onze klanten.  Zelliges zijkanten afwerken. En er zijn een aantal mogelijkheden.

houten sierstrip om zelliges af te werken   sierstip ter afwerking zelliges tegels sierstrip afwerking zellige tegels

 • Laten we beginnen met de mooiste optie volgens ons en dat is het verstek zagen van de tegels. Je gebruikt hiervoor vaak reservetegels die een beschadiging hebben en die je niet meer hebt kunnen gebruiken in je project. De graden en hoogte mag je zelf bepalen, maar het meest voorkomende is om reepjes te zagen in 45 graden.
 • Je kunt gebruik maken van een sierstrip. Deze houten strips kun je kopen bij de bouwmarkt. Je hebt ze in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld halve maan of kwartrond. Hierboven kun je een aantal afbeeldingen zien. Voordeel van hout is dat je de strips mooi op kleur kunt verven. Een kleur die het beste bij de kleur van de zelliges aansluit.
 • Een andere optie en veel gebruikt is om aan de bovenkant een soort skischansje te maken van stucwerk of voegmiddel. Hierna kun je de wand dan mooi verven in een passende kleur.
 • De laatste en meest ingrijpende optie is om de zelliges te laten verzinken in de muur. Dat betekent dat je de muren voorziet van een dikke laag stucwerk zodat de stucwand en de wand met de tegels gelijk lopen en je dus geen verloop hebt.

Welke van bovenstaande opties je kiest, is helemaal aan jou. Het is jouw project, dus maak het vooral hoe jij het het mooiste lijkt. Succes met de afwerking!

Meer informatie

Wat is een zellige tegel?