15 maart 2019

Wat is een zellige tegel?

Een zellige tegel is een traditionele Marokkaanse tegel die wordt gekenmerkt door zijn handgemaakte productie en unieke, glanzende uitstraling. Deze tegels zijn meestal gemaakt van klei, afkomstig uit de Fez-regio in Marokko, die bekend staat om zijn hoogwaardige kwaliteit.

Het productieproces van deze Marokkaanse  tegeltjes is zowel arbeidsintensief als artistiek, en het vakmanschap wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.

 

zelliges te koop

Productieproces

  1. Klei Voorbereiding: De klei wordt eerst verzameld en in de zon gedroogd. Vervolgens wordt de klei gehydrateerd en grondig gekneed om luchtbellen te verwijderen en een gelijkmatige textuur te creëren.
  2. Vormgeven: De geknede klei wordt met de hand gevormd tot platte tegels. Deze worden vervolgens in houten mallen geplaatst om de gewenste vorm en grootte te krijgen. Traditionele vormen zijn onder andere vierkanten, rechthoeken, sterren en kruisen.
  3. Bakken: De gevormde kleitegels worden gebakken in een traditionele houtoven, wat resulteert in harde, duurzame tegels. Dit bakproces geeft de zellige wandtegel zijn robuuste karakter.
  4. Glazuren: Na het bakken worden de tegels met de hand geglazuurd. Het glazuur bestaat uit een mengsel van gemalen mineralen en pigmenten, die de tegels hun kenmerkende glanzende en vaak kleurrijke afwerking geven.
  5. Snijden: Na het glazuren worden de tegels in verschillende vormen gekapt. Dit is een uiterst precies werk, vaak uitgevoerd met hamer en beitel, om de complexe patronen en ontwerpen te realiseren die zellige tegels zo uniek maken. Elke tegel is stuk voor stuk met de hand gemaakt!

Kenmerken

  • Variatie en Uniekheid: Omdat een zellige tegel handgemaakt is, is elke tegel uniek. Er kunnen kleine variaties zijn in kleur en textuur, wat bijdraagt aan hun charme en authenticiteit.
  • Glanzende Afwerking: De glazuurlaag geeft de tegels een prachtige, glanzende afwerking die licht reflecteert en diepte toevoegt aan het oppervlak waarop ze zijn aangebracht.
  • Patronen en Kleuren: Zelliges tegels worden vaak gebruikt om ingewikkelde geometrische patronen te creëren, die een belangrijke rol spelen in de Marokkaanse architectuur en design. Traditionele kleuren zijn onder andere diepblauw, smaragdgroen, saffraangeel en wit.

Toepassingen

Zelliges tegels worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, zowel binnen als buiten. Ze zijn populair in keukens en badkamers vanwege hun waterbestendige eigenschappen, en worden ook vaak gezien in vloeren, muren, fonteinen en tafels. Hun veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht maken ze een gewilde keuze voor zowel traditionele als moderne interieurontwerpen.

In essentie belichamen zelliges een rijke geschiedenis van Marokkaans vakmanschap en kunst, en blijven ze een tijdloze en stijlvolle keuze voor decoratie wereldwijd. Bij FLOORZ hebben we meer dan 30 verschillende kleuren op voorraad liggen. Ze matchen dan uitstekend bij onze collectie Portugese tegels of antieke vloertegels.

Breng een bezoekje aan onze showroom en laat je overtuigen…