Geschiedenis keramische vloertegels

 

Portugese tegels geschiedenis en van de oude antieke keramische vloertegels

De belangrijkste ontdekking voor de productie van oude antieke vloertegels was in eerste instantie niet gericht op het maken van deze oude vloertegels. De Engelse ingenieur Richard Prosser deed zijn uitvinding oorspronkelijk voor het fabriceren van knopen,ringen en andere artikelen van hetzelfde materiaal. Dit materiaal was fijne poederklei met een laag vochtgehalte dat werd samengeperst tussen platen met de hulp van een schroefpers. De Engelse aardewerkfabrikant Herbert Minton zag wel mogelijkheden in de uitvinding van Prosser en hij kocht dan ook een aandeel in het patent van hem. Al snel had Minton verscheidene persen in gebruik. De oude droog geperste vloertegels hadden veel voordelen boven de traditionele oude vloertegels. Een werknemer met enige ervaring kon nu veel meer antieke vloertegels per dag maken.Het was nu ook mogelijk om goed gevormde oude vloertegels te produceren die niet of weinig krom trokken tijdens het bakken. Ook hadden deze oude vloertegels minder droogtijd nodig dan de traditionele antieke vloertegels. De uitvinding van het droog persen resulteerde in een massaproductie van antieke keramische vloertegels van constante kwaliteit en betaalbare prijzen.

Het was de familie Boch die de pioniersfunctie vervulde bij de fabricage van de keramische antieke vloertegels. Naar Engels voorbeeld introduceerde zij de fabricage van ingelegde oude vloertegels. Deze ingelegde antieke motief vloertegels werden een enorm commercieel succes. Het succes van deze oude keramische tegels kan ten dele worden verklaard door het feit dat er een toenemende vraag was naar deze antieke keramische motief vloertegels.Het succes van Boch en Freres leidde al snel tot het ontstaan van een aanzienlijk aantal concurrerende antieke vloertegel fabrieken in Belgie en Frankrijk. Tot de belangrijkste antieke vloertegel fabrieken die rond 1900 in België actief waren behoorden oa de oude vloertegel fabriek Carrelages Ceramique de Chimay, antieke vloertegel fabriek Maufroid Freres & Soeur, oude vloertegel fabriek S.A Compagnie Generale des Produits Ceramiques de Saint-Ghislain, antieke vloertegel fabriek S.A. des Carrelages et Produits Ceramiques de Chimay, antieke motief vloertegel fabriek Gilliot Freres. Naast deze antieke vloertegels produceerden enkele fabrieken ook haardtegels en oude plavuizen voor zwaardere toepassingen. Net als bij de antieke cementtegels werd ook bij de antieke keramische vloertegels een belangrijk deel van de productie geëxporteerd. Net als bij de antieke cementtegels werden er bij de antieke keramische tegels verschillende motief tegels geproduceerd: antieke jugendstil tegels,antieke art nouveau tegels en antieke art deco tegels. Deze oude ambachtelijke vloertegels werden tegelijkertijd in de catalogi opgenomen.

Het grootste gedeelte van onze  collectie oude antieke vloertegels bestaat uit antieke keramische tegels vanwege hun toepasbaarheid en uitstraling. Alle onze antieke vloertegels , zowel de antieke keramische tegels als de antieke cementtegels, zijn zeer goed te combineren met oude effen tegels. Vaak kan hiermee de totale oppervlakte van uw oude vloer worden uitgebreid. Kijk eens onder de button impressie om ideeën op te doen hoe onze tegels kunnen worden toegepast. Onderstaand kunt u een kijkje nemen in onze virtuele encyclopedie van antieke vloertegels.  Kijk hier voor ons actuele aanbod antieke tegels.