Vraag nu tijdelijk eenmalig 1 gratis sample van cementtegels aan! *Max 1 per adres. Je betaalt alleen de portokosten van €7,25

Portugese tegels geschiedenis en van de oude antieke keramische patroontegels

De belangrijkste ontdekking voor de productie van oude antieke keramische patroontegels was in eerste instantie niet gericht op het maken van deze oude vloertegels. De Engelse ingenieur Richard Prosser deed zijn uitvinding oorspronkelijk voor het fabriceren van knopen, ringen en andere artikelen van hetzelfde materiaal. Dit materiaal was fijne poederklei met een laag vochtgehalte dat werd samengeperst tussen platen met de hulp van een schroefpers. De Engelse aardewerkfabrikant Herbert Minton zag wel mogelijkheden in de uitvinding van Prosser en hij kocht dan ook een aandeel in het patent van hem. Al snel had Minton verscheidene persen in gebruik.

De oude droog geperste vloertegels hadden veel voordelen boven de traditionele oude vloertegels. Een werknemer met enige ervaring kon nu veel meer antieke vloertegels per dag maken .Het was nu ook mogelijk om goed gevormde oude vloertegels te produceren die niet of weinig krom trokken tijdens het bakken. Ook hadden deze oude vloertegels minder droogtijd nodig dan de traditionele antieke vloertegels. De uitvinding van het droog persen resulteerde in een massaproductie van antieke keramische vloertegels van constante kwaliteit en betaalbare prijzen.

keramische patroontegels antiek

Familie Boch Freres

Het was de familie Boch die de pioniersfunctie vervulde bij de fabricage van de keramische antieke vloertegels. Naar Engels voorbeeld introduceerde zij de fabricage van ingelegde oude vloertegels. Deze ingelegde antieke motief vloertegels werden een enorm commercieel succes. Het succes van deze oude keramische tegels kan ten dele worden verklaard door het feit dat er een toenemende vraag was naar deze antieke keramische motief vloertegels.

Het succes van Boch en Freres leidde al snel tot het ontstaan van een aanzienlijk aantal concurrerende antieke vloertegel fabrieken in Belgie en Frankrijk. Tot de belangrijkste keramische patroontegels fabrieken die rond 1900 in België actief waren behoorden oa de oude vloertegel fabriek Carrelages Ceramique de Chimay, antieke vloertegel fabriek Maufroid Freres & Soeur, oude vloertegel fabriek S.A Compagnie Generale des Produits Ceramiques de Saint-Ghislain, antieke vloertegel fabriek S.A. des Carrelages et Produits Ceramiques de Chimay, antieke motief vloertegel fabriek Gilliot Freres. Naast deze antieke vloertegels produceerden enkele fabrieken ook haardtegels en oude plavuizen voor zwaardere toepassingen.

Net als bij de antieke cementtegels werd ook bij de antieke keramische vloertegels een belangrijk deel van de productie geëxporteerd. Net als bij de antieke cementtegels werden er bij de antieke keramische tegels verschillende motief tegels geproduceerd: antieke jugendstil tegels, antieke Art Nouveau tegels en antieke Art Deco tegels. Deze oude ambachtelijke vloertegels werden tegelijkertijd in de catalogi opgenomen.

Het grootste gedeelte van onze  collectie oude antieke vloertegels bestaat uit antieke keramische vloertegels vanwege hun toepasbaarheid en uitstraling. Alle onze antieke vloertegels , zowel de antieke keramische tegels als de antieke cementtegels, zijn zeer goed te combineren met oude effen tegels. Vaak kan hiermee de totale oppervlakte van uw oude vloer worden uitgebreid. Kijk eens bij impressie om ideeën op te doen hoe onze tegels kunnen worden toegepast.

antieke tegels kopen                                 antieke vloertegels St Ghislaine                                Antieke tegels met bloemmotief

 

De voorraad oude vloertegels is niet eindeloos

Onderstaand kunt u een kijkje nemen in onze virtuele encyclopedie van antieke vloertegels. Ook kun je op onze nieuwspagina op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Het nadeel van antieke vloertegels is dat we gebonden zijn aan de vloer die dan gesloopt wordt. Deze is of te klein of te groot. De ideale oppervlakte is vaak niet te krijgen. Antieke tegels zijn, door hun arbeidsintensieve schoonmaak proces, een stuk duurder zijn dan replica tegels. Vandaar dat we destijds ook begonnen zijn met het aanleggen van de grootste collectie cementtegels, ook wel Portugese tegels genoemd. Met een standaard aanbod van 110 kleuren, zijn de mogelijkheden tot het creëren van nieuwe tegels haast eindeloos….

 

Antieke tegels keramiek Saint Ghislain

Oude keramische vloertegels ceramique de Landrecies

antieke tegels villeroy and boch

oude vloertegels Frankrijk Maubeuge

Oude patroontegels

Oude patroontegels catalogus jaren 30 tegels

Oude vloertegels Mosaikfabrik Villeroy & Boch