Vraag nu tijdelijk eenmalig 1 gratis sample van cementtegels aan! *Max 1 per adres. Je betaalt alleen de portokosten van €7,25

 

 Portugese vloertegels keramiek

Helaas is het productieproces van de keramische vloertegels met motieven volledig verloren gegaan. In hoofdzaak was dit hetzelfde procedé als bij de Portugese tegels keramisch. Alleen werd er geen cement als basis gebruikt. Maar een mengsel van witte klei. Deze tegels werden dan gebakken in een oven en zo ontstond de keramische vloertegel: kleurvast, slijtvast, geglazuurd en daarmee bijna onverwoestbaar. Deze keramische tegels zijn bijna altijd kleiner van maat. 14 x 14 cm en 15 x 15 cm zijn de meeste voorkomende maten. Deze motief tegels zijn uitstekend te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Zelfs het leggen van een tuinterras behoort tot de mogelijkheden omdat deze motieftegels vorstbestendig zijn. De keramische antieke vloertegels hoeven niet te worden geïmpregneerd.

Portugese tegels keramisch

Nieuw in de collectie zijn de Portugese tegels en cementtegels op basis van de motieven van weleer. FLOORZ ontwerpt, produceert en importeert haar eigen collectie Portugese tegels en cementtegels. Portugese cementtegels is een verzamelnaam die vooral in Nederland wordt gebruikt. Voor het aanduiden van ingegoten patroontegels op cement basis . Een betere benaming zou cementtegels zijn geweest.

 

Keramische Portugese tegels en keramische cementtegels kopen.

Vaak krijgen we de vraag of we ook keramische Portugese tegels verkopen. De vloertegels wel te verstaan…
Maar deze bestaan helemaal niet: alle Portugese tegels keramisch zijn cementtegels en dus geperst en niet gebakken. Wel verkopen we keramische patroontegels, maar dat zijn altijd oude vloertegels die hun oorsprong vinden in België en Frankrijk. Sommige mensen noemen deze soort Portugese tegels België.  De echte Portugese tegels zijn namelijk geen vloertegels maar wandtegels zoals we die tegenkomen in bijvoorbeeld steden als Lissabon. Kijk maar eens naar deze afbeelding.

Portugese tegels LIssabon

 

Ook Nederland kent een rijke geschiedenis voor wat betreft de productie van tegels met afbeeldingen. Wil je over deze geschiedenis  eens wat meer lezen?

Ga dan zeker eens naar  het Nederlands tegelmuseum. Hier kun je veel voorbeelden van patroontegels vinden.

oude vloertegels A             oude vloertegels B                     oude vloertegels C