15 maart 2019

Je muur betegelen met zelliges? Zo doe je dat!

Je muur betegelen met Zelliges? Zo doe je dat!

Je wilt zelliges gaan toepassen in je keuken, badkamer, wc of achter de kachel? Je bent er nog niet van overtuigd of je dit zelf wilt doen of dat je hiervoor een tegelzetter inschakelt?  Lees dan hieronder alle info en bepaal dan wie het klusje gaat klaren.

Selliges tegels TERREAU

Wat heb je allemaal nodig dan?

Kies je Zelliges, voegmiddel, lijm, voorstrijkmiddel, emmer, spons, doek, vuiloplosser, eventueel tegelsnijder.

Let,s get started

 • Uiteraard heb je al een keuze gemaakt uit al die mooie kleuren zelliges die je hebt gezien in onze showroom of op onze website. De tegeltjes zitten verpakt in dozen van 1 m2. Zorg dat je altijd een paar procent extra hebt om te verzagen.
 • Zelliges hoeven geen nabehandeling, dus dat is lekker makkelijk. Ze zijn geglazuurd en hoeven dus niet, in tegenstelling tot Portugese cementtegels, na behandeld te worden met een impregneermiddel. Heb je gekozen voor zwarte zelliges, koop dan nog even een zwart of donker antraciet voegmiddel bij de bouwmarkt.
 • Al onze Zelliges tegels worden stuk voor stuk met de hand gemaakt. Elke tegel vertelt zijn eigen verhaal. Geen twee tegeltjes zijn hetzelfde. En hun kleuren ook niet.  Dit betekent dat er per doos, of zelfs in de doos zelf, kleurverschil kan zijn tussen de tegeltjes. Dit is inherent aan het product en dit karakter is nu juist de reden waarom je voor deze tegels hebt gekozen.
 • Zorg eventueel voor een tegelsnijder. De Marokkaanse Zelliges kunnen ook gezaagd worden met een haakse slijper met diamantschijfje.

Stapel Zelliges 10x10 cm

Are you ready?

 • Zorg dat de muur glad is en er kan worden betegeld. Je hebt de muur de avond van tevoren al ingesmeerd met een voorstrijkmiddel.
 • Je maakt alle beschikbare doosjes open zodat je elke keer 1 tegel uit 1 doosje pakt. Zo mix je alle tegels het beste door elkaar voor de beste kleurnuance.

Here we go:

 • Voordat je de tegels tegen de muur gaan plaatsen moet je ze altijd in een emmer met water vol laten zuigen. De klei waarvan de tegels gemaakt zijn is zo droog dat anders al het vocht uit de lijm wordt getrokken. Dat kan gevolgen hebben voor de hechting. Laat ze een minuutje onder water en laat ze daarna uitlekken op een doek.
 • Zelliges zijn heel licht en je plakt ze makkelijk tegen de muur aan. Duw ze stevig in de lijm. Je hoeft geen tegelkruisjes te gebruiken. Plak je op je gevoel. Omdat ze met de hand zijn gekapt, verschillen de tegels in formaat. Meestal begin je in het midden en werk je dan naar buiten toe.
 • Deze handgemaakte Zelliges zullen allemaal van elkaar verschillen. Je kunt ze dus op het gevoel plakken.
 • Je kunt, als je een stukje hebt geplakt, de zelliges aanduwen een een plankje.
 • Zelliges zijn makkelijk te zagen of te snijden. In elke doos zitten wel tegels met beschadigingen. Bewaar deze tegels en gebruik deze om te verzagen langs de randen. Zo maak je optimaal gebruik van je tegels.

Zellige wandtegels Marokkaans Zelliges Bleu Royal

 

Voegen

 • Je kunt de zelliges gaan voegen als de lijm droog is. Meestal is dit al na een dag.  Zelliges altijd invoegen. Zo wordt het een mooi geheel.
 • Zodra het voegmiddel begint te drogen ( ongeveer binnen een half uur) het voegsel wat op de tegeltjes is gekomen verwijderen met een droge doek of een spons met warm water met hierin opgelost een scheut vuiloplosser.

Marokkaanse zellige 10x10 cm ECRU

Genieten maar!

Je ziet het. Eigenlijk valt het allemaal beste wel mee. En als je een beetje secuur bent, is het goed zelf te doen en geeft het je veel voldoening. En het scheelt je nog een boel geld ook!

Heb je nog vragen, dan kun je altijd onze klantenservice bellen.

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar het eindresultaat en zijn we altijd heel blij als we wat fotootjes mogen ontvangen van het eindresultaat…