15 maart 2019

Oude tegelvloeren

Elke antieke tegelvloer bij FLOORZ vertelt zijn eigen verhaal

In het schilderachtige stadje, waar de tijd leek te hebben stilgestaan, bevond zich een oud en charmant herenhuis genaamd “Villa Rosetta”. Het huis, met zijn majestueuze gevel en sierlijke balkons, was al eeuwenlang een herkenningspunt in de buurt. Maar het waren niet alleen de architectonische details die de aandacht trokken; het waren vooral de prachtige antieke patroontegels die de veranda en de hal sierden, die Villa Rosetta echt bijzonder maakten.

De patroontegels waren met de hand gemaakt en dateerden uit een ver verleden, toen vakmanschap en kunst samenkwamen om meesterwerken te creëren. Elk van de tegels vertelde een verhaal, een verhaal dat de tand des tijds had doorstaan en nog steeds resonantie vond in de harten van degenen die er oog voor hadden.

De motieftegels waren gedecoreerd met ingewikkelde patronen en levendige kleuren. Bloemmotieven, geometrische ontwerpen en mythologische figuren kwamen tot leven op het oppervlak van elke tegel. Het was alsof de ziel van de ambachtslieden die ze had gemaakt nog steeds aanwezig was, hun passie en toewijding doordrongen in elk klein stukje keramiek.

De legende ging dat de patroontegels een betovering bevatten. Als je er lang genoeg naar keek, zouden ze je meenemen op een reis door de tijd, naar vervlogen tijden en exotische oorden. Mensen uit de hele wereld kwamen naar Villa Rosetta om deze betoverende ervaring te ondergaan. Ze staarden bewonderend naar de tegels en lieten hun verbeelding de vrije loop terwijl ze zich voorstelden hoe het leven eruitzag toen deze tegels voor het eerst werden gelegd.

Het verhaal van de designtegels werd doorgegeven van generatie op generatie. Iedereen die in Villa Rosetta woonde, had zijn eigen connectie met de tegels. Ze waren getuige geweest van liefdesverhalen, familiebijeenkomsten en momenten van verdriet. Ze hadden de voetstappen van kinderen gevoeld terwijl ze opgewonden door de gangen renden en hadden de tranen van degenen die afscheid namen opgevangen.

Maar de tijd had zijn tol geëist. De tegels begonnen te vervagen en te barsten, en sommige waren zelfs gebroken. Villa Rosetta werd geconfronteerd met de uitdaging om de glorie van het verleden te behouden en de tegels nieuw leven in te blazen. Er werd besloten om een team van experts in te schakelen om de tegels te restaureren en te bewaren voor toekomstige generaties.

Het restauratieproces was lang en zorgvuldig. Elk stukje tegel werd met liefde en vakmanschap behandeld, net zoals de originele ambachtslieden dat ooit hadden gedaan. Kleine barsten werden hersteld, kleuren werden opnieuw tot leven gebracht….

pallet met oude tegels