15 maart 2019

Hoe kies je de perfecte tegels voor in jouw huis?

Het kiezen van de perfecte tegels voor in jouw huis kan een leuke maar uitdagende taak zijn, omdat er zoveel opties beschikbaar zijn. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

  1. Bepaal het doel: Bedenk eerst waar je de tegels wilt plaatsen. Gaat het om vloeren, muren, de keuken, de badkamer, de woonkamer of een andere ruimte? Het doel van de tegels zal de keuzemogelijkheden beïnvloeden.
  2. Stijl en esthetiek: Overweeg de stijl en esthetiek van jouw huis. Wil je een moderne, klassieke, landelijke, industriële of andere uitstraling? De kleur, textuur en patroon van de tegels moeten passen bij de algehele inrichting van de ruimte.
  3. Functionaliteit: Denk aan de functionele eisen van de tegels. Zullen ze worden blootgesteld aan vocht, zoals in de badkamer, of aan intensief gebruik, zoals in de keuken? Kies tegels die geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden zoals bijvoorbeeld zelliges tegels in de badkamer.
  4. Grootte en vorm: Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Grote tegels kunnen een ruimte groter doen lijken, terwijl kleine tegels meer textuur en detail toevoegen. Kies een grootte en vorm die bij jouw visie passen.
  5. Materiaal: Tegels zijn er in verschillende materialen, zoals keramiek, porselein, natuursteen, glas en meer. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en onderhoudsvereisten. Kies een materiaal dat geschikt is voor jouw behoeften en budget.
  6. Kleur en patroon: Overweeg de kleur en het patroon van de tegels. Bedenk hoe de kleur van de tegels zal samengaan met de rest van het interieur. Patroontegels kunnen een ruimte een unieke uitstraling geven, maar overdrijf het niet om visuele overbelasting te voorkomen.
  7. Onderhoud: Houd rekening met het onderhoud van de tegels. Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere zoals bijvoorbeeld onze Portugese tegels.  Zorg ervoor dat je bereid bent om het benodigde onderhoud te plegen om de tegels in goede staat te houden.
  8. Monsters en testen: Het is altijd een goed idee om monsters van tegels mee naar huis te nemen voordat je een definitieve beslissing neemt. Leg ze in de ruimte en bekijk ze bij verschillende lichtomstandigheden om te zien hoe ze eruit zien.
  9. Budget: Stel een budget op voor jouw tegelproject en houd je eraan. Tegels kunnen sterk variëren in prijs, dus zorg ervoor dat je realistisch bent over wat je kunt uitgeven.
  10. Advies vragen: Als je twijfelt, aarzel dan niet om advies te vragen aan een professionele tegeladviseur of een binnenhuisarchitect. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze op basis van jouw specifieke behoeften en smaak.

Het kiezen van tegels kan een persoonlijke en creatieve beslissing zijn, dus neem de tijd om de juiste keuze te maken en geniet van het proces!

Portugese tegels in toilet FEZ 09