15 maart 2019

Hoe heten Portugese tegels?

Portugese tegels staan bekend als “azulejos”. Deze decoratieve keramische tegels worden vaak gebruikt voor artistieke doeleinden, zoals het versieren van muren, vloeren en andere oppervlakken in Portugal en andere Portugese-geïnspireerde architectuur wereldwijd.

Azulejos hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Het woord “azulejo” komt oorspronkelijk van het Arabische woord “al-zulayj”, wat “kleine gepolijste steen” betekent. De oorsprong van azulejos ligt in het Midden-Oosten, maar de stijl en techniek werden door de Moorse overheersing naar Spanje en Portugal gebracht, vooral tijdens de Moorse overheersing van het Iberisch schiereiland tussen de 8e en de 15e eeuw.

De Moorse kunst van het beschilderen van keramische tegels met ingewikkelde geometrische patronen en motieven werd geadopteerd door de Portugezen en verder ontwikkeld. Azulejos werden al snel een integraal onderdeel van de Portugese architectuur, niet alleen voor decoratie, maar ook voor het vertellen van verhalen, het afbeelden van historische gebeurtenissen en het uitdrukken van artistieke en culturele uitingen.

Tijdens de Renaissanceperiode begonnen Portugese kunstenaars azulejos te gebruiken om meer complexe scènes weer te geven, zoals religieuze taferelen, landschappen en mythologische verhalen. In de 17e eeuw ontstonden er verschillende stijlen, variërend van blauw-witte tegels tot veelkleurige tegels met barokke en rococo-invloeden.

Azulejos zijn door de eeuwen heen een belangrijk element van de Portugese cultuur gebleven, met toepassingen in gebouwen, kerken, paleizen en zelfs eenvoudige huizen. Ze blijven een symbool van vakmanschap, artistieke expressie en de rijke geschiedenis van Portugal.

De naam Portugese tegels heden ten dage wordt meestal gebruikt om aan te geven dat het hier om een handgemaakte decoratieve patroontegel gaat. De zogenaamde Portugese cementtegels. We hebben de grootste collectie Portugese vloertegels van Nederland, dus snuffel zeker eens een keertje rond op deze website !

Portugese tegel agadir 01 in hal