15 maart 2019

Portugese tegels in Portugal kopen

Ah, de charmante Portugese tegels die de straten en gebouwen van Portugal sieren, vormen een wezenlijk onderdeel van de nationale identiteit en cultuur van dit prachtige land. Deze tegels, bekend als azulejos, zijn niet alleen decoratief, maar vertellen ook verhalen en dragen bij aan de unieke esthetiek van Portugal.

Eeuwenlang zijn Portugese tegels een integraal onderdeel geweest van de architectuur in Portugal. Hun geschiedenis gaat terug tot de Moorse invloed in de 15e eeuw, toen Moorse ambachtslieden de techniek van het maken van keramische tegels naar Portugal brachten. Sindsdien hebben deze tegels een ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze een essentieel kenmerk geworden van de Portugese bouwstijl.

Wat deze tegels zo bijzonder maakt, is de verscheidenheid aan ontwerpen, kleuren en patronen die ze vertonen. Van traditionele blauw en witte motieven tot meer moderne en gedurfde ontwerpen, Portugese vloertegels bieden een scala aan mogelijkheden om elke ruimte te verfraaien. Of je nu door de geplaveide straten van Lissabon dwaalt, door de kronkelende steegjes van Porto slentert, of langs de kustlijn van de Algarve reist, je zult altijd Portugese cementtegels vinden die de omgeving verfraaien en karakter geven.

Azulejos de Porto

Een ander fascinerend aspect van deze patroontegels is hun symbolische betekenis. Veel tegels bevatten historische, religieuze of culturele motieven die verhalen vertellen over de Portugese geschiedenis en identiteit. Van zeeslagen tot religieuze symbolen, deze tegels dienen als een levendig en kleurrijk medium om de rijke tradities en verhalen van Portugal te uiten.

Bovendien is Portugese tegel niet alleen decoratief, maar ook functioneel. Ze worden vaak gebruikt als bekleding voor muren, vloeren, trappen en zelfs plafonds vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Bovendien helpen ze bij het reguleren van de temperatuur in gebouwen en dragen ze bij aan de isolatie.

Last but not least, de productie van Portugese tegels is nog steeds een ambachtelijke kunst. Veel tegels worden nog steeds met de hand gemaakt door getalenteerde ambachtslieden, die eeuwenoude technieken gebruiken om elk stuk tot leven te brengen. Deze toewijding aan vakmanschap en traditie maakt deze tegels niet alleen een decoratief element, maar ook een cultureel erfgoed.

Nu vraag je je misschien af of het niet goedkoper is om Portugese tegels in Portugal te kopen? het antwoord is simpel. Nee, het is veel goedkoper om een cementtegel uit onze collectie te kiezen. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben ook vaak een beteren kwaliteit. Een geheim dat veel mensen niet weten is dat de cementtegels vaak helemaal niet in Portugal worden vervaardigd, maar in Marokko en wippen dat zo de Straat van Gibraltar over naar Portugal. En dan mogen ze ineens Portugese cementtegels heten! Maar pas op: Marokkaanse cementtegels hebben echt een inferieure kwaliteit, dus opgepast. Laat je altijd goed voorlichten door een van onze specialisten.