15 maart 2019

Kiezen voor Portugese tegels 20×20 cm of cementtegeltjes in 15×15 cm?

Het kiezen tussen kleine cementtegeltjes en grote Portugese vloertegels voor een ruimte kan afhangen van verschillende factoren, waaronder esthetiek, functionaliteit en de specifieke kenmerken van de ruimte zelf. Hier zijn enkele overwegingen die kunnen helpen bij het bepalen wanneer het het beste is om kleine tegels te kiezen in plaats van grote vloertegels:

  1. Esthetiek en schaal: Kleine cementtegels in 14×14 cm of 15×15 cm kunnen visueel interessanter zijn voor bepaalde ruimtes, vooral als de ruimte klein is. Kleine tegels kunnen helpen om de schaal van de ruimte te verkleinen en een gevoel van intimiteit en gezelligheid te creëren. Dit is vooral geschikt voor badkamers, keukens of gangen waar een knusse sfeer gewenst is.
  2. Ontwerpflexibiliteit: Kleine Portugese tegels bieden meer ontwerpflexibiliteit omdat ze gemakkelijker kunnen worden aangepast aan complexe lay-outs, zoals gebogen of onregelmatige vormen. Dit maakt ze ideaal voor het creëren van ingewikkelde patronen of mozaïeken die een unieke uitstraling aan de ruimte kunnen geven.
  3. Antislip eigenschappen: Kleine tegels hebben over het algemeen meer voegen, wat kan resulteren in een betere grip, vooral in vochtige omgevingen zoals badkamers of rond zwembaden. Dit maakt ze een veiligere optie voor vloeren waar slipgevaar een zorg is.
  4. Vervorming en oneffenheden: Als de ondervloer niet perfect vlak is, kunnen kleine Portugese vloertegels beter omgaan met eventuele onregelmatigheden. Ze kunnen zich beter aanpassen aan kleine vervormingen zonder dat dit ten koste gaat van de algehele uitstraling van de vloer.
  5. Herstel en vervanging: In het geval van schade of slijtage is het vaak gemakkelijker en goedkoper om individuele kleine tegels te vervangen dan grote cementtegels 20×20 cm. Dit kan handig zijn voor ruimtes met veel verkeer waar regelmatig onderhoud nodig is.
  6. Historisch en traditioneel karakter: Portugese tegels 15×15 of cementtegeltjes 14×14 cm worden vaak geassocieerd met historische of traditionele ontwerpstijlen, zoals Victoriaanse of Mediterrane esthetiek. Als je een ruimte wilt voorzien van een klassieke uitstraling, kunnen kleine tegels de voorkeur hebben.

Kortom, het kiezen van kleine tegels versus grote vloertegels hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste esthetiek, functionaliteit, veiligheid en praktische overwegingen. Het is belangrijk om de unieke behoeften en kenmerken van de specifieke ruimte in overweging te nemen bij het maken van deze beslissing.

kleine Portugese tegeltjes 14x14 cm